Featured

Čiobrelis – kvapnusis gamtos lobis sveikatai ir virtuvei

ciobrelis

Čiobrelis – kvapnusis gamtos lobis sveikatai ir virtuvei

Čiobrelis (Thymus vulgaris) – tai kvapnusis augalas, priklausantis notrelinių (Lamiaceae) šeimai. Lietuvoje jis dažnai vadinamas čiobreliu arba paprastuoju čiobreliu. Šis daugiametis augalas ne tik papuošia darželius savo smulkiais violetiniais žiedeliais, bet ir plačiai naudojamas medicinoje, kulinarijoje bei kosmetikoje.

Kilmė ir augimo ypatybės

Čiobrelis kilęs iš pietų Europos ir Viduržemio jūros regiono, tačiau puikiai prisitaikęs augti ir Lietuvos klimato sąlygomis. Mėgsta saulėtas vietas ir lengvą, gerai drenuotą dirvožemį. Žydi nuo birželio iki rugpjūčio, o jo kvapas ypač stiprus saulėtomis dienomis.

Vaistinės savybės

Čiobrelis pasižymi stipriu antiseptiniu, antibakteriniu, priešuždegiminiu ir atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu. Jame gausu:

  • eternių aliejų (ypač timolio),
  • flavonoidų,
  • taninų,
  • vitaminų A, C ir K,
  • geležies, mangano ir kalcio.

Tradicinėje liaudies medicinoje čiobrelis vartojamas:

  • peršalimo ligoms gydyti,
  • kosuliui mažinti (ypač vaikams),
  • virškinimui gerinti,
  • esant skrandžio spazmams,
  • odos uždegimams gydyti (kompresai ar nuovirai).

Kaip vartoti čiobrelį

Arbata: užpilkite 1 arbatinį šaukštelį džiovinto čiobrelio stikline verdančio vandens ir palikite 10–15 minučių. Tinka gerti 2–3 kartus per dieną.

Įkvėpimai: čiobrelio nuoviras ar eterinis aliejus puikiai tinka garų inhaliacijoms esant slogai ar kosuliui.

Skalavimas: šiltas čiobrelio nuoviras tinka gerklės skausmui malšinti ar burnos ertmės dezinfekcijai.

Naudojimas kulinarijoje

Čiobrelis – viena universaliausių prieskoninių žolelių. Jis puikiai dera su mėsos patiekalais, sriubomis, troškiniais, padažais. Šviežias čiobrelis suteikia patiekalams gaivų, šiek tiek aitrų aromatą, o džiovintas – sodresnį skonį.

Įdomūs faktai

  • Senovės graikai čiobrelį laikė drąsos simboliu.
  • Viduramžiais jis buvo dedamas po pagalve kaip apsauga nuo blogų sapnų.
  • Čiobrelio eteriniai aliejai naudojami ir natūralioje kosmetikoje – ypač burnos priežiūros priemonėse.

Laikymas ir rinkimas

Čiobrelis renkamas žydėjimo metu – tuomet jis turtingiausias veikliųjų medžiagų. Džiovinti reikėtų gerai vėdinamoje, nuo saulės apsaugotoje vietoje. Laikomas sandariuose stiklainiuose, čiobrelis išlaiko savo savybes apie metus.


Pastaba: nors čiobrelis yra natūrali priemonė, prieš intensyvų vartojimą rekomenduojama pasitarti su gydytoju, ypač nėštumo metu ar sergant lėtinėmis ligomis.